Novine pišu o nama

iz novina

     
   
 
NS6 BLIC PETAK 1. FEBRUAR 2008.
 

   Udruženje ljubitelja božanskog napitka

   Fruškogorski vitezovi vina
   U viteški red se ulazi samo po preporuci članova, proizvođača vina, doktora i profesora, ali i "običnih konzumenata", čiji je cilj da promovišu domaće vino

   Mač, ogrtač sa insignijama i buteljka vina, te slogan "Vino gore, oružje dole", samo su neki od zaštitnih simbola vitezova vina okupljenih oko Udruženja evropskih vinskih vitezova "Sveti Georgije", koje baštini tradiciju dugu više od sedam vekova. Njegov deo su i novosadski proizvođači i ljubitelji božanskog pića, a njih 130 nedavno je osnovalo i Konzulat ovog udruženja u Novom Sadu.
                             

                                                                                                                                         Sava Stefanović 

    Udruženje je osnovano davne 1300. godine u Austrijskom gradu Ajzenštatu, a njegov rad je obnovljen pre tridesetak godina. Od tada okuplja sve veći broj proizvodača i ljubitelja vina iz cele Evrope i trenutno nas ima oko 3500 - priča za "Blic" Nenad Ratković, poznatiji i kao Aleks Bermet, trenutno jedan od pripravnika ovog viteškog reda.

   On dodaje da je Udruženje uspelo i da registruje Konzulat, odnosno regionalni ogranak viteškog reda u Novom Sadu, a s obzirom na sve veći broj članova rade i na organizaciji Legata koje bi činilo po šezdesetak vitezova.

   U viteški red se ulazi sa preporukom već postojećih članova, a do statusa viteza se vremenom dolazi i on obavezuje na aktivnost u udruženju, ali i mimo njega, a sve u cilju opšteg napretka. Čanovi su proizvodači, doktori nauka, profesora, ali i "obični konzumenti" koji jednostavno vole da piju vino.

   Kako kaže Ratković, udruživanje u viteški red svim članovima donosi duplu korist. Kroz druženja, koja organizuju čak 52 puta godišnje u svim zemljama gde ima vitezova, šire se prijateljstva i uživa u različitim vrstama vina, ali se sklapaju poslovi, razmenjuju iskustva i promovišu proizvodi.

   Mi imamo ambiciozne planove, a to je da u okviru udruženja hektar vinograda dođe na svakog viteza. Među nama ima mnogo biznismena koji nemaju svoje vinograde, ali su spremni da investiraju, naročito jer planiramo da delovanje proširimo na celu Vojvodinu i Srbiju - objašnjava Ratković i dodaje da nikako ne treba zaboraviti takozvani vinski turizam.

   Pored ljubavi prema vinu, nezavisno od pola i vere, politike, ekonomije i staleških interesa, vitezovi se zalažu za suštinski dobro i lepo, humanitarna dela, negovanje duhovnih vrednosti, dostojanstvo čoveka i evropski sistem vrednosti, zajedništvo i mir. I u pozivnom pismu za pristupanje viteškom redu navodi se da je vino značajan segment evropske kulture i identiteta, a zajednički cilj je da se neguje ovo zajedničko kulturno nasleđe i na taj način pruži suštinski doprinos integraciji Evrope, izgradnji prijateljstva i mira u Evropi.
   Na pitanje šta su vinski vitezovi najbolji odgovor je da smo vitezovi mira - ističe Ratković.

 
 
 
 
 
 

   Novi članovi

 

Udruženje vinskih vitezova primiće u subotu u svoje redove tridesetak novih kandidata za hospese i hospise, odnosno pripravnike i pripravnice. Ceremonija će se održati u crkvi Imena Marijinog (Katedrala) u 13 sati. Inicijacija u vinski red trajaće oko sat vremena, a ceremonijal majstor biće Nenad Ratković.

   Još se sećam ceremonije kada sam ja primljen u viteški red i to je jedan o deset najlepših doživaljaja u mom životu - priča Ratković.

   Među vitezovima mnoštvo biznismena spremnih da ulažu u vinograde: Ceremonija primanja novih članova 

   Vitez u sremačkoj nošnji

  

   Vitezovi imaju ceremonijalnu odeću čija su osnova odelo, teget košulja i ogrtač sa simbolima viteškog reda.
    Jedini sam koji se izborio da na svim ceremonijama budem u sremačkoj nošnji - s ponosom ističe Nenad Ratković.

Brojač poseta

1794912

Kalendar

Nema događaja u kalendaru
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30